sobota, 17 stycznia 2009

śniadanie fusion



Czołem. Dzisiaj rano wymyśliła mi się potrawa inspirowana kuchnią japońską, a zwłaszcza połączeniem składników jak sos sojowy, wasabi, sok z cytryny, słodka śmietanka i smak ryby wędzonej czyli mieszanka pięciu smaków (choć większość sądzi, że używamy tylko czterech). Piąty smak to umami czyli coś co w kuchni świata zachodu nie istnieje, a w japońskiej, owszem. I to od setek lat. Umami oznacza "pełny smak". Dlatego w przypadku mojego śniadania warto użyć ryby, abyś poznał(a), jakie musi być niezwykłe bogactwo smaków kuchni japońskie. Wykorzystaj wędzoną rybę (każdą). A zatem, do dzieła. Czego potrzebujesz?

  • twaróg (tłusty)- ja używam chudego, bo tak:-);
  • najlepiej łosoś wędzony, ale może być to dowolny dodatek, np: inna wędzona ryba, jajko na twardo, dobre prosciuto;
  • do marynowania łososia sok z cytryny (3 łyżeczki)
  • japoński sos sojowy,
  • wasabi (1 łyżeczka);
  • słodka śmietanka (2 łyżki)
  • posiekana natka pietruszki (3 łyżeczki)
  • sól (odrobinka);
  • pieprz (odrobinka)
  • olej sezamowy
  • tosty
  • imbir korzeń do natarcia tostów


rozdrobnij twaróg, łososia pokrój w drobną kostkę lub paski, skrop go sokiem z cytryny i odstaw. Do śmietanki dodaj wasabi i dobrze wymieszaj (oprócz smaku do również dodatek, który nada odpowiednią konsystencję- nie może być za rzadki). Teraz zmieszaj śmietankę z twarogiem, drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem (niewiele, bo wasabi jest ostre, a sos sojowy słony).
Dodaj łososia i delikatnie przemieszaj, aby nie uszkodzić kawałków ryby, dodaj dwie krople (dosłownie) oleju sezamowego (thanks Ralph- that's good means). Odstaw, aby aromaty się wymieszały. Zrób nigiri sushi (wez łyżkę gotowego serka, delikatnie w dłoniach zrób "łódeczkę" Podaj z sosem sojowym i tostem z roztartym świeżym ibirem. Śniadanie najlepiej smakuje we dwoje:-).

Baw się znakomicie

Brak komentarzy: