- twaróg (tłusty)- ja używam chudego, bo tak:-);
- najlepiej łosoś wędzony, ale może być to dowolny dodatek, np: inna wędzona ryba, jajko na twardo, dobre prosciuto;
- do marynowania łososia sok z cytryny (3 łyżeczki)
- japoński sos sojowy,
- wasabi (1 łyżeczka);
- słodka śmietanka (2 łyżki)
- posiekana natka pietruszki (3 łyżeczki)
- sól (odrobinka);
- pieprz (odrobinka)
- olej sezamowy
- tosty
- imbir korzeń do natarcia tostów
rozdrobnij twaróg, łososia pokrój w drobną kostkę lub paski, skrop go sokiem z cytryny i odstaw. Do śmietanki dodaj wasabi i dobrze wymieszaj (oprócz smaku do również dodatek, który nada odpowiednią konsystencję- nie może być za rzadki). Teraz zmieszaj śmietankę z twarogiem, drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem (niewiele, bo wasabi jest ostre, a sos sojowy słony).
Dodaj łososia i delikatnie przemieszaj, aby nie uszkodzić kawałków ryby, dodaj dwie krople (dosłownie) oleju sezamowego (thanks Ralph- that's good means). Odstaw, aby aromaty się wymieszały. Zrób nigiri sushi (wez łyżkę gotowego serka, delikatnie w dłoniach zrób "łódeczkę" Podaj z sosem sojowym i tostem z roztartym świeżym ibirem. Śniadanie najlepiej smakuje we dwoje:-).
Baw się znakomicie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz